Nincs olyan magyar ember, aki ne szeretné a kolbászt, hiszen ez az egyik legízletesebb és legrégebbi ínyencségünk. Hungarikum, ha egy külföldi személyt megkérdezünk, hogy mi jut eszébe Magyarországról, garantáltan a kolbászt fogja említeni, az fog legelőször az eszébe jutni. A tipikus magyar gasztronómiát követők és kedvelők szemében a gyulai kolbász fogalom. Ennek a finomságnak a receptje eredetvédett, voltaképpen titkos is, meg nem is.
Ez azért van, mert aki eladásra készíti, az igyekszik titokban tartani, viszont ha ellátogatunk Gyula városába, biztosan mindenki fejből fújja az igazi receptet. Tudni kell viszont, hogy hazánkban szigorúan ellenőrzik a forgalomban lévő kolbászok névhasználatát. A kolbaszaruhaz.hu portálon mi is megismerhetjük a gyulai kolbász receptjét, bár nyilvánvalóan szükség van egy kis gyakorlatra ahhoz, hogy tökéletesen el tudjuk készíteni. Régebben, a 20. század elejéig nem volt szokás mérni a hozzávalókat kolbászkészítéskor, hiszen mindig volt egy tapasztalt, jó böllér, aki a szemmértékére támaszkodva fűszerezte a húst.
A hozzáadott paprika minősége sem volt egységes, hol ilyen, hol pedig olyan került a húshoz. Ennek következményeként a kolbász minősége is disznótorról disznótorra változott. A gyulai kolbász diadalútja tulajdonképpen azzal indult, hogy Balogh József és Stréberl elsőkként jegyezték le a receptjét, aztán elkezdték készíteni az állandó receptúra alapján ezt a híres finomságot. A gyulai kolbász receptje az idő múlásával egyre kifinomultabb lett, ami magasabb minőséget eredményezett, ez pedig meghozta a várva-várt sikert.
Gyakorlatilag így vált fogalommá a gyulai kolbász, valódi imádat vette körül a Monarchia egész területén. Ma már messze földön híres. Érdekes információ továbbá, hogy eredendően páros, vékony kolbász volt a gyulai. Persze a technológia sokat változott, a recept viszont állandó. Lehetőség van gyulai kolbász beszerzésére a fent említett webáruházban. Innen rendeljen, ha különlegesen ízletes, igazi magyar finomságot szeretne a család asztalára tenni!