A brandy egy igazán kedvelt, a világ számos pontján előszeretettel fogyasztott szeszesital, ami hagyományosan gyümölcsből, leggyakrabban szőlőből készül, de más gyümölcsökből is előállítható. A brandy készítési folyamata igen bonyolult, nagy precizitást igényel, és az íze, minősége nagyban függ az alapanyag színvonalától, illetve az előállítási módszerektől.
A brandy gyártásának kezdetei egészen az ókori időkig nyúlnak vissza, amikor a borból történő párologtatás útján előállították az első szeszes italokat. A középkorban az ital elterjedt volt az európai udvarokban, és később az egész világon népszerűvé vált. A szeszesital készítése a szőlőszürettel kezdődik, amikor a legjobb minőségű gyümölcsöt válogatják ki a párlat elkészítéséhez. A szőlőt préselik, majd erjesztik, és az így kapott borral dolgoznak tovább.
A bor lepárlása során a párlókészülék segítségével alkoholos gőzt nyernek, amit hosszú érlelési folyamatok követnek. A brandy érlelése rendkívül fontos a végső íz és minőség szempontjából. A tölgyfahordókban vagy más faedényekben történő érlelés során a nedű különleges jegyeket kap, például vaníliát, füstöt vagy akár gyümölcsösséget.