Browsed by
Kategória: Fesztiválok

Győr fesztiválok sorozatát vonultatja fel

Győr fesztiválok sorozatát vonultatja fel

Győr fesztivál

Hazánk nyugati részén egy olyan csodálatos település található, ami a szépségével és hangulatával mindenkit képes rabul ejteni és elvarázsolni. Természetesen Győrről van szó, ami a műemlékvédelem Európa-díjának büszke tulajdonosa, hiszen a barokk központja lélegzetelállító.

Győr fesztivál sorozata

A Rába folyó nevéről kapta a nevét, ami a római időben Arrabona volt. Mivel igen dinamikusan fejlődő településről van szó, ezért nem meglepő, hogy sokan érkeznek a városba turistaként, ugyanis olyan gazdag programsorozattal kedveskedik, amit még felsorolni is hosszú. Győr fesztivál szempontjából is bőséges kikapcsolódási lehetőséget rejt. Példának okáért, most, július 23-29 között igen nívós eseménynek ad otthont, hiszen megrendezésre kerül az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál. A borkedvelők sem kell szomorkodjanak, hiszen augusztus 24-27 között a Győri Bornapok eseményére látogathatnak el mindazok, akik nagyra értékelik ezt a nemes nedűt. A Győr fesztivál keretein belül, nem feledkeznek meg a hagyományok őrzéséről sem, mivel szeptember 15-17 között a Magyar Hagyományok Fesztiválja lesz látogatható.

Bajai halászléfőző fesztivál ínycsiklandó fogásokkal

Bajai halászléfőző fesztivál ínycsiklandó fogásokkal

Bajai halászléfőző fesztivál

Amikor egy külföldit megkérdeznek, aki már járt hazánkban, hogy mondjon néhány jellegzetes dolgot, az egyik biztosan a gasztronómiára fog vonatkozni, hiszen a halászlé, a töltött káposzta vagy éppen a gulyás bárkit levesz a lábáról.

Bajai halászléfőző fesztivál

Nem a legkönnyebb ételek közé sorolhatóak, de annyira ízletesek, hogy aki egyszer megkóstolja, garantáltan újra és újra érezni akarja, ezt a tipikusan magyar ízt. Sőt, gasztronómiai vonalon rengeteg fesztivált is szerveznek minden évben. A bajai halászléfőző fesztivál is egyike azon rendezvényeknek, amit nagyon sokan előszeretettel látogatnak és nemcsak a remek hangulat miatt, hanem az ínycsiklandó halas fogásokért is.

Ghymes fesztivál-a kultúra kedvelőinek

Ghymes fesztivál-a kultúra kedvelőinek

Ghymes fesztivál

A Balaton oly színes, hogy csak ámul rajta az ember. Csodálatosan szép és virágzó települések szegélyezik a „Magyar tenger” partjait, hogy színes programok sorakoznak fel évről-évre.

Ghymes fesztivál mindenkinek

Mondhatni lehetetlen mindet egy csokorba szedni és még inkább kivitelezhetetlen mindegyiken részt venni. Természetesen a színes programok azt jelentik, hogy minden korosztály talál olyan valamit, ami miatt érdemes felkeresni egyik-másik helyszínt. A kultúrát előszeretettel őrző és ápoló személyek mindig arra törekednek, hogy utat nyissanak másoknak is, hogy beleszeressenek. Kiváló példa erre a Ghymes Fesztivál is, ahol a zene, a színház és az irodalom kap főszerepet.

Tök fesztivál, az őszi szórakoztató program

Tök fesztivál, az őszi szórakoztató program

Tök fesztivál

A nyár a fesztiválok, bulik, szabadságok, nyaralások ideje. Bár olyanok is vannak, akik a nyarat végigdolgozzák és szabadságra csak ősszel mehetnek. Ők sem kell búslakodjanak, hiszen szórakozni nemcsak a nyári hónapokban lehet.

Tök fesztivál program

Fesztiválok ősszel is vannak. Például, egyre népszerűbbé válik a tök fesztivál, ami több helyen és időpontban is megrendezésre kerül. Idén, a Rácalmási Tökfesztivál nyitja a sort szept.15-17 között, ezt követi az Őrségi ugyanabban a hónapban 22-24 között. Szintén szept.24-re esik a Gebárti tökfesztivál és végül a sort Balatonalmádi zárja okt.7-én. A Rácalmási Tökfesztivál egészen aprócska esemény volt a kezdet kezdetén, de a siker magával hozta az ismertséget, végül 3 naposra nőtte ki magát.

VOLT fesztivál képek-bizonyíték a remek hangulatról

VOLT fesztivál képek-bizonyíték a remek hangulatról

VOLT fesztivál képek

Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert gondoltak egy nagyot, amikor megszervezték az első VOLT fesztivált, 1993.ápr.4-én a helyi sportcentrumban. Évről-évre nőtt a fellépők száma, ami magával hozta a minél több érdeklődőt is. 2002-ben a tavaszi időpontot áttették nyárra és azóta minden évben a soproni Lővérekben kerül megrendezésre.

VOLT fesztivál képek

A szervezők mindig arra törekedtek, hogy színvonalas és érdes programot állítsanak össze. A VOLT fesztivál képek kiválóan bemutatják a hangulatot. A részletes programot a volt.hu oldalon is meg lehet tekinteni, ahol az is fel van tűntetve, hogy hol vásárolható jegy. Természetesen a gyermekekre is gondoltak, hiszen a kicsikkel érkező vendégek is jól kell tudjanak szórakozni. Számukra a bábszínház vagy a játszóház igazi paradicsomi környezetet teremt. Persze lesz alkalmuk a cserkészeknek is szórakozni, a családi nyomozós játék révén.

DESZKA fesztivál gazdag repertoárral

DESZKA fesztivál gazdag repertoárral

DESZKA fesztivál

Debrecennek nemcsak annyi az érdeme, hogy az ország második legnagyobb városa és ezért vonz annyi turistát. Természetesen ez is közrejátszik, no meg a szomszédságában lévő Hajdúszoboszló, a gyógyulni és relaxálni vágyók közkedvelt helye. Persze az élet nemcsak a wellnessek által nyújtott kényeztetésről szól, mert a lelket és az elmét ugyanúgy táplálni kell.

DESZKA fesztivál igazi hagyományteremtő

Debrecenben ez is adott, hiszen temérdek kulturális esemény kerül megrendezésre, amelyek közül bárki csemegézhet. Kiállítások, koncertek, különféle vásárok, fesztiválok, sportesemények és a felsorolásnak messze nincs vége. Ezen események közül pedig kiemelkedik a DESZKA fesztivál, amit már évek óta megrendeznek, a színházat szeretők legnagyobb örömére.

Királynék városa – utcazene fesztivál Veszprémben

Királynék városa – utcazene fesztivál Veszprémben

Utcazene fesztivál Veszprém

Hazánk legmagasabban fekvő székhelyét a királynék városaként is emlegetik. Több teória is kering a Veszprém név eredetéről. Eredeti neve Bezprem, ami egy szláv szó és a nyelvészek úgy tartják, hogy egyenetlen a jelentése. A másik monda szerint, amikor a Szent Mihály Székesegyház épült, Gizella királyné „Vessz prém!” felkiáltással lemondott a drágakövekkel gazdagon díszített bundájáról, ezzel is hozzájárulva a költségekhez. Hogy ez igaz, vagy csak egy szép történet, nem lehet tudni. Az viszont biztos, hogy Veszprémben igen mozgalmas az élet.

Utcazene fesztivál Veszprém-ben

Például, a minden évben megrendezett utcazene fesztivál Veszprém minden lakosát lázban tartja és elkápráztatja a turistákat is. Július 19-22 között, hazai és külföldi formációk egyaránt fellépnek, ezzel is színesítve a programot. Opera, jazz, világi és klasszikus zene és még a pop is képviselteti magát, ezen a nívós eseményen.

Liza, a rókatündér

Liza, a rókatündér

Liza, a rókatündér
Liza, a rókatündér

A fantasztikus filmek nemzetközi fesztiválján, Brüsszelben két díjjal gazdagodott Ujj Mészáros Károly alkotása, a Liza, a rókatündér című film. A film a Filmalap támogatásával készült, egy abszurd romantikus vígjáték, amelyet a 7. Pálya szekció fődíjával díjazott a zsűri. A film a belga közönséget is elbűvölte, így a Pegazus Közönségdíjat is elnyerte. A rendező első mozifilmje itthon és külföldön is nagy sikert aratott. A nemzetközi premieren elnyerte a portói filmfesztivál fődíját, valamint a legjobb vizuális effektek díját is. Múlt pénteken az Ezüst Méliés-díjat is bezsebelte az Imagine filmfesztiválon. A film Balsai Mónika, Bede-Fazekas Szabolcs és David Sakurai főszereplésével készült, hamarosan az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és Brazíliában is versenyezni fog.

A KOSSUTHKIFLI ötödik része

A KOSSUTHKIFLI ötödik része

KOSSUTHKIFLI
KOSSUTHKIFLI

Április 12-án láthatják a nézők a Kossuthkifli ötödik részét a Duna Tv-n. Az ötödik epizódban magyar honvédek tartóztatják le a postakocsi utasait. Szerencsére sikerül kiszabadulniuk, azonban egy új üldözőjük akad, egy betyár. A betyár szemet vet a Vödric lányra. A halottaskocsi közelebb ér a postakocsihoz, így mindenki Vácon tölti az éjszakát. Az új epizódban látható lesz Derzsi János, Schmied Zoltán, valamint Kamarás Iván. Az előző részben látható volt, hogy Schwappach tanácsos bebizonyította, hogy jól működik a besúgó hálózata.

A Kossuthkifli negyedik része

A Kossuthkifli negyedik része

Kossuthkifli
Kossuthkifli

Vasárnap este lesz látható a Kossuthkifli negyedik része, amelyben látható lesz Törőcsik Mari, aki egy besúgót alakít és majdnem megfőzi a titkos híreket szállító postagalambokat, valamint Básti Juli, aki kísértetként jelenik meg az elhagyott Schwappach-házban. A harmadik epizódban a postakocsi utasai kiszabadították Füzegy vitézt a skatulyából, aki felfalta a reggelijüket, majd visszaparancsolták az étüibe. Az utasok folytatták útjukat Galántára, hogy passzust szerezzenek a letartóztatás meggátlása érdekében.

Új szekciók a Titanic fesztiválon

Új szekciók a Titanic fesztiválon

Titanic Filmfesztivál
Titanic Filmfesztivál

Az idei 22. Titanic Filmfesztivál két új szekcióval bővül. A fesztiválkedvencek között kilenc olyan film látható, amelyek más nagyobb fesztiválokon már sikert arattak, míg a valami vadság négy meghökkentő filmmel várja a nézőket. A fesztivál öt helyszínen lesz elérhető, összesen 52 filmmel várja a közönséget. A jegyértékesítés április másodikán kezdődik. A fesztiválkedvencek közül több a politikai konfliktusok között élő emberi sorsokat választotta témájának. Az Omar egy érzékeny lelkű palesztin fiú történetéről szól, aki gyakran átszökik szerelméhez.

Idén a hölgyeké a főszerep

Idén a hölgyeké a főszerep

Titanic Nemzetközi Filmfesztivál
Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

Április 10-18. között kerül megrendezésre a 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. A fesztivál 2005 óta versenyfesztiválként is működik, idén nyolc film versenyzik majd a Hullámtörők-díjért. Mindegyik egy kivételes női sorsot ábrázol, amelyekben megjelennek társadalmi fesztültségek, az anyaság kérdései, a szerelem, valamint a szabadság témái. A svéd Ronnie Sandahl Underdog című alkotása egy radikális, antiszexista komikus főszereplésével látható. Kegyetlen őszinteséggel beszél a svéd valóságról. A francia alkotás az Alice utazása a 31 éves Alice-ről szól, aki mérnökként dolgozik a teherszállító hajókon.

Filmszakmai beszélgetés

Filmszakmai beszélgetés

Havannai éjszaka
Havannai éjszaka

Laurent Cantet a Havannai éjszaka Arany Pálma-díjas forgatókönyvíró-rendezője Budapestre látogat. A Francia Intézet a Filmalap közreműködésével szervezi február 28-án a filmszakmai beszélgetést. A Havannai éjszaka című filmjét kíséri el, amely április másodikától a hazai mozikban is látható lesz. A Havannai éjszaka című filmet teljes egészében Kubában forgatták. Kedvezőtlen őszinteséggel beszél a csalódottságról és az elveszett generáció illúziójáról.

Dobos Tamás lett az év operatőre

Dobos Tamás lett az év operatőre

Dobos Tamás
Dobos Tamás

December 12-én osztották ki a XI. Aranyszem Fesztivál díjait. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának jóvoltából idén először négy kategória győztese pénzdíjban is részesült. A díjat dr. Kollarik Tamás adta át, a díjak bruttó 500 ezer forint értékűek voltak. Kiss Rudolf a Káin gyermekei című dokumentumfilm fényképezéséért kapta a Makai Árpád díjat, Mosonyi Szabolcs a Vad szigetköz – A szárazföldi delta című természetfilmjéért kapta a Homoki István díjat, Tv-film kategóriában pedig Nagy András kapta A berni követ című filmben végzett operatőri munkájáért az Eiben István díjat.

Az Aranyszem Fesztivál vendége

Az Aranyszem Fesztivál vendége

Aranyszem Fesztivál
Aranyszem Fesztivál

A 80-as évek kultfilmjeinek operatőre, a formabontó, Amerikában élő Dávid Zoltán lesz az Aranyszem Fesztivál vendége. A december 11-én elérhető eseményen reggel 9 órától tart mesterkurzust az Uránia Filmszínházban. A rendezvényen bárki részt vehet. Másnap az Aranyszem Operatőr Fesztivál díja is átadásra kerül. Idén négy kategória győztese pénzdíjat is kap. Az idei fesztivál fontos a magyarok számára, hiszen három magyar operatőr, Illés György, Hegyi Barnabás, valamint Homoki Nagy István születésének 100. évfordulóját is ünnepeljük.

Az Animációs Filmfesztivál nyertese

Az Animációs Filmfesztivál nyertese

Beyond Beyond
Beyond Beyond

November 22-én este kiosztották a tizenkettedik Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál díjait. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban volt elérhető a rendezvény. Az egész estés kategóriát A túlon túl című alkotás nyerte. A közönségdíjat a magyar Bucsi Réka kapta meg, a Symphony No 42. című alkotásáért, amely Oscar jelölést is kapott. A rövid filmek versenyét Sonja Rohleder kapta a Hölgy kutyával című animációért.

Filmfesztivál Budapesten

Filmfesztivál Budapesten

Animációs film
Animációs film

Idén tizenkettedik alkalommal lesz majd elérhető az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, amely november 19-e és 23-a között kerül megrendezésre. A filmeket az Uránia moziban láthatják majd az érdeklődők, amelyek között az elmúlt évek legizgalmasabb rajzfilmek kaptak helyet. A fesztivál a cseh filmrendező 80. születésnapja alkalmából egy retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg. Az animációs fesztiválon hét egész estés film versenyez majd a fődíjért, a rövid filmek esetében pedig 30 alkotás lesz látható. A filmek között helyett kapott a Megcsalás, az Egy gyors szerelmi történet, A fiú és a világ, A túlon túl, a Csocsó-sztori, Giovanni szigete, valamint A tenger dala is.

Filmhét gyermekeknek

Filmhét gyermekeknek

Filmhét gyermekeknek
Filmhét gyermekeknek

A hétvégi Filmhéten a gyermekek nézhetnek érdekes animációs meséket és rajzfilmeket. Ismert szereplőkkel találkozhatnak a picik, akik biztosan elnyerik majd tetszésüket. A Cinema City MOM Park várja a gyermekeket és természetesen szüleiket is a különböző alkotásra. Szombaton 10.30-kor a Tüskevár című ifjúsági filmet láthatták a nézők, amely a szülőkben is biztosan kellemes emlékeket idézett fel. A filmek után oktatási célú játékos feladatok várják a gyerekeket. Szombaton 10 órakor és vasárnap 13.15-kor az A2-es animációs blokk kínált és kínál érdekességeket a piciknek és nagyoknak.

Elindult a SZEMREVALÓ Filmfesztivál

Elindult a SZEMREVALÓ Filmfesztivál

Szemrevaló
Szemrevaló

A SZEMREVALÓ Filmfesztivál szeptember 25-én indult. Október 3-ig négy dokumentumfilmet láthatnak a nézők. Az első az Ábécé, amely az oktatási világ kreativitást sorvasztó hatását mutatja be, a második A méhész című film, amely egy menekült sorsát vázolja fel a mozivásznakra, a harmadik a Beltracchi – A hamisítás művészete, amely napjaink egyik legjelentősebb műhamisítási botrányát vázolja fel. Negyedik filmként látható az Oscar-díjas rendező által alkotott A radikális gonosz című film, amely a tömeggyilkossá válás pszichológiai hátterét mutatja be.

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás